" Boot & Dart Boomkwekerijen "

Boot & Dart is een gevestigde naam binnen de boomkwekerijsector en heeft zich gespecialiseerd in het kweken van een breed assortiment beplanting. In september 2022 werd er gestart met bouwen aan de realisatie van het bedrijfspand van deze boomkwekerij. Een project dat Schoenmakers van de ruimtelijke procedure tot aan de stoelkeuze in de kantine in zijn geheel heeft mogen verzorgen. 
 
Eind juli 2023 was het dan zover, de oplevering van het kantoor van 1230 m2 en een bedrijfsloods van maar liefst 7800 m2 groot. Daarnaast is er 72.200 m2 aan in te richten terrein.

Het concept achter het ontwerp was het creëren van een praktisch en toegankelijk bedrijfsgebouw. Het was de bedoeling om het ‘natuurlijke’ en ‘groene’ karakter van de sector terug te laten komen in de uitstraling van het pand. De massa van het kantoorgedeelte is dan ook een knipoog naar de kwekerij en kassenbouw. 
Doordat het kantoor gevestigd is in de laagbouw, zorgt het voor een geleidelijke en prettige overgang richting de grote opslag- en distributieloodsen. Het kantoor heeft maar één bouwlaag, waardoor de looproutes praktisch en logisch zijn. 

Het kantoor heeft een stalen frame met daartussen houtskeletbouwelementen. Het geheel is afgewerkt met de modernste materialen zoals gemodificeerd hout, profielplaten en houten lamellen. Door de grote overstekken en screens wordt de warmte in de zomermaanden zo veel mogelijk buitengehouden. Verder heeft het gebouw een duurzame warmtepompinstallatie. 

Het regenwater van de daken wordt opgevangen in een bassin. Dit water wordt dan weer gebruikt om de planten in de bedrijfshal en op het kluitplein te beregenen. Het regenwater wat buiten op de terreinverharding valt wordt op het terrein opgevangen in wadi’s en in een retentievijver. Dit water infiltreert langzaam in de bodem waardoor de gemeenteriolering niet belast wordt. Zo zal er geen wateroverlast plaatsvinden bij hevige regenbuien én kan de natuur hiervan profiteren. De waterretentie en verdere terreininrichting zal op deze manier zorgen voor een boost van de biodiversiteit. Het terrein zal dan ook als visitekaartje dienen voor de boomkwekerij en zal verschillende planten uit het assortiment tentoonstellen.