Perron Neuf "

OMSCHRIJVING

 

Ruimtelijke ontwikkeling 

Baarle is een dorp met veel geschiedenis en is naast een aangename woonkern ook een toeristische trekpleister. De Stationsstraat ligt in het centrum van Baarle-Nassau en kenmerkt zich met name door de zeer grote variatie in architectuurstijlen, waardoor het individuele karakter van elk gebouw eruit springt. Het belangrijkste gebouw in deze straat is het monumentale Stationsgebouw uit 1867. 

Tegenover het stationsgebouw bevindt zich de projectlocatie. De locatie is herontwikkeld door middel van een bestemmingsplanprocedure tot 10 appartementen en 2 commerciĆ«le ruimtes, die samengevoegd kunnen worden tot 1 ruimte waardoor het plan flexibel blijft en daarmee toekomstbestendig. Door deze transformatie blijft het centrum levendiger en leefbaar. 

Architectuur 

De architectuur van het gebouw heeft een tijdloos klassiek karakter met een moderne tint. De variatie in het gevelbeeld, de fijne geleding, het materiaalgebruik (baksteen) en de schaal verwijzen naar de bestaande omliggende bebouwing. Het gebouw zal bestaan uit twee lagen met een kap, zodat het goed in de omgeving zal passen qua schaal. Het restaurant en de appartementen erboven zullen vloeiend in elkaar overlopen waardoor het een mooi geheel zal vormen. 


Als materialisatie is gekozen voor baksteen, met sierelementen in de gevel die refereren naar  de klassieke stijl van de stationsarchitectuur. Het gebouw is architectonisch opgedeeld in twee gebouwen, wat geaccentueerd wordt door het toepassen van twee kleuren baksteen, donkerrood en zandkleur. Het gedeelte met de horecagelegenheid zal een verhoogde plint in natuursteen hebben om zo de commerciĆ«le functie te benadrukken. Door de kozijnen een zwarte staal look te geven zal het geheel en modern en industrieel tintje krijgen. Tegelijkertijd zorgt de rijke detaillering voor een dorps karakter: het staande metselwerk, de rollagen en de topgevels. De natuurstenen spekbanden en onderdorpels dragen bij aan de historiserende architectuurstijl.